Blog khas yang menceritakan segala perjalanan serta persiapan untuk misi khas 2012 nanti.Segala pahit manis perjalanan misi khas 2012 akan di coretkan disini. hanya perempuan biasa-biasa bersama lelaki biasa-biasa tapi perjalanan yang luar biasa..mungkin..

Tuesday, July 19, 2011

Update checklist

Latest checklist!


CHECKLIST FOR 2012 MISSION


HANTARAN
NOY TO MIEZA
MIEZA TO NOY
¨ CINCIN
¨ CINCIN
¨ KAIN UNTUK NIKAH
¨ SIRIH JUNJUNG
¨ CAKE
¨ KAIN UNTUK NIKAH
¨ BUKU PANDUAN & MOTIVASI
¨ SAMPING & SONGKOK
¨ CHOCLATE & SWEETS
¨ BUKU PANDUAN & MOTIVASI
¨ BUAH-BUAHAN
¨ CUPCAKE
¨ TEPAK SIRIH
¨ CHOCLATE

¨ BUAH-BUAHAN

¨ SWEETS

OTHERS
¨ CANOPY

¨ CATERING
¨ CHOCOLATE
¨ MINI PELAMIN
¨ FRESH FLOWERS
¨ MAKE UP
¨ PHOTOGRAPHER
¨




































Hai!lama nyer tak update blog..sangat sibuk dengan kerja..ulang alik Ipoh-KL atas urusan-urusan keluarga..adeh2!heee..ok hari ni update sikit checklist.Alhamdullilah again,photographer juga di sponsor oleh along azlee..Dia cousin saya!!heee...thanks along for helping me,and sanggup sponsor untuk jadi photographer pada hari majlis mieza nanti..Again,THANK YOU!!*BIG HUG*

So untuk saudara mara serta kekawan..boleh la bergambar sakan nanti ye..heeee..oh!aku dah tak lama tinggal di Ipoh..insyallah lepas raya nanti aku akan berpindah semula ke Kuala Lumpur.Tinggal bersama keluarga..Nasib baik la En,Kekasih sporting!and lepas raya untuk pertama kali kami akan berjauhan..huhuhu..boleh ke tak..tunggu.........................
read more "Update checklist"

Thursday, July 7, 2011

Bergembiralah wahai semua wanita

Seronok dengar ceramah dari ustaz kazim ni..

insyallah....
read more "Bergembiralah wahai semua wanita"

Oh My Dream Ring!

Semalam aku MC so melepak dekat rumah dengan bosannya.Mula la rasa nak je pergi ofis buat kerja.Cewah!macam banyak sangat je keje kene buat kan,padahal takde keje pun..ahakz!En.kekasih pulak keje so memang bertambah lagi la bosan.So sementara tunggu En.Kekasih balik dari keje aku pun plan la apa nak buat petang nanti.Fikir punya fikir,decide nak jalan-jalan dengan En.Kekasih di Ipoh Prade,actually bukan la suka sangat pergi Ipoh Prade tue tapi entah tak tau kenapa nak ke sana pulak semalam.

Yeay!pukul 5pm En.kekasih balik dari keje so terus la ajak En.kekasih keluar.Pas dah siap apa semua kami pun pergilah ke Ipoh Prade tue..jalan-jalan je..and tetibe jumpe kedai emas..heeeee..muka aku pun berseri
-seri tetiba dan secara mengada-ngada mengajak En.kekasih masuk untuk tengok-tengok cincin..hahahahaha..awal lagi kan nak beli cincin,alah!tak pe..bukan nak beli..nak tengok je..cewah!!

Masuk je kedai tue..terus mata bersinar-sinar..+ rambang mata terus.Kalau boleh nak senyum sampai ke telinga la..heeeee..Layanan yang diberi pun sangat la tip top..pekerja kedai tu siap terangkan macam-macam..tentang harga pulak..sangat la murah..PANG!!!!tak pasal kene sepak dengan En.kekasih kalau cakap macam tue.heeeee..tak sangat murah tapi still on budget lagi..+ ada discount lagi weyh!adoi!sangat la tidak sabar aku ni kan..So apa lagi aku pun try satu demi satu cincin dan akhirnya aku jumpa cincin yang aku rasa macam nak menangis.Sebab cincin tue sangat sesuai..MY DREAM RING!!En.kekasih pun suka cincin tue.Ok dah sarung rasa mcam tak dah tanggalkan lagi..heeee..Sorry tak dapat nk amik gambar cincin tersebut sebab policy kedai tue kot sebab bila aku tanya nak amik gambar,pekerja tue kata tak boleh..tak apa..tak kecik ati...!!hahahaha..sumpah!kecik ati la weyh!aku dah jumpe cincin idaman aku sejak dulu lagi ye..takpe..aku hormat policy kedai tue.tunggu la bila dah beli nanti akan aku tayang puas-puas..hahahahahah
tapi bila search kat google pagi ni ada cincin yang ala-ala cincin semalam tue..so boleh dibayangkan cincin tue ye..heeeeeeeeeeee

cincin ni ada kat kedai semalam..1st cincin yang dicuba

cantik kan..?

ni pun ada semalam..harganya...RM_ 4_ 9...heee

ya Allah..indah sungguh..

yang ini pun ada semalam.cantik jugak kan..

yang ini la yang aku cuba semalam..cantik x?

Nak lagi best tentang kedai semalam,dorang sekarang tengah buat promotion..beli 2 apa saja barang kemas yang ada kat kedai tue dapat 40%!ha!amik kaw!!!nak apa lagi..nak tunggu pa lagi..!PANG!kene lagi la aku kalau cakap macam tue depan En.Kekasih..heeee..mesti la tunggu DUIT..heeeee..insyallah,cukup bulan ni or bulan depan dapat la cincin idaman ni..Tapi kata En.kekasih,sabar dulu survey-survey tempay lain dulu.Erm...baik lah..(dgn muka yang sangat kecewa)hahahahahah...

read more "Oh My Dream Ring!"

Tuesday, July 5, 2011

The Meaning Behind Wedding Colors

There's no question: choosing wedding colors can be one of the trickiest tasks a bride has to cross off the list early on in the planning. Or if you let it, it can be one of the easiest decisions you make.

I always tell the brides who write to me to simply go with colors you love. Because the truth is- you can make virtually any color palette look great, its just a matter of determining what feeling you are going for.

When trying to determine the perfect color palette for your wedding day, have you ever wondered what the colors you've chosen mean? What energy do they give off? What themes do your colors work best with? What about the season?

I'm going to try to answer that. You see, the meaning behind wedding colors really lies within the energy that certain colors give off. Some colors are bold and intense which make them better suited for elegant atmospheres whereas other colors are bright and cheery and more often than not make them better suited for creating a casual, fun-loving and happy atmosphere.
 GOLD
{Gold Palettes}: Gold evokes elegance, luxury, warmth, & tradition. Gold is a color that is primarily used in weddings where the couple is trying to create an upscale atmosphere. Gold is rich, it's intense and it definitley gives off that old world kind of vibe. Gold works fabulously in Winter & Fall weddings as a compliment to a richer hue.

 RED
{Red Palettes}: Passionate, dramatic, and packed with personality, this romantic hue can really be used in different ways to create entirely different looks. Depending on how you pair it! Red looks gorgeous with aquas, grays or even greens. The perfect color for Summer and Winter weddings.
WHITE
{White Palettes}:When brides around the world think about having a classic wedding they picture this color. White is associated with purity, simplicity & modernity. Its clean, and it's minimalistic. In some contexts, white can be considered traditional. However, suprisingly white can also be considered very modern if you use large amounts of it by itself.
 PEACH
{Peach Palettes}: This soft and feminine hue is nothing but dreamy. Perfect for a bride who wants to create an atmosphere that is charming & pretty. Lovely with colors like navy blue, crisp white, or even celery- peach really is a beautiful hue. Works lovely in Summer or Spring weddings.
 NAVY BLUE
{Navy Blue Palettes}: This ultra-preppy color makes for one fabulous wedding color. Often paired with chartreuse or classic white this color puts tradition first, and adds a certain masculinity to the palette. Navy is the perfect color to incorporate into a nautical theme and is great for yaught club settings, or beach weddings. Navy is a great alternative to black.

 GRAY
{Gray Palettes}: Modern, understated, retro and sleek, Gray is a color that is popping up everywhere in the world of weddings. And here lately, gray has become the hottest neutral there is. Pair it with colors like yellow, red or plum for the ultimate perfect palette. Gray is the new black.

 ORANGE
{Orange Palettes}: Orange is the perfect color for Fall weddings. Not to say that it can't be used for other seasons. However, more often than not Orange is associated with the harvest and with all things Fall. For Fall weddings- orange looks incredible with brown and copper. If you want to use it in a Spring or Summer wedding- simply pair it with a bright and cheery color like yellow or aqua.

 GREEN{Green Palettes}: In weddings, green is like a breath of fresh air. Thanks to the increasing volume of eco-talk, green's also a prominent hue at environmentally-conscious weddings. Green means growth, new life, and positive energy. There are so many ways to use green in your wedding. When paired with a bright color like pink - it can be the perfect palette for Summer or Spring. Or pair it with a more subdued/rustic hue to create a look perfect for Fall or Winter.
 AQUA
Aqua Palettes}: Fun-loving, fresh and vibrant. A favorite of beach brides, especially tropical ones. But aqua shows up in plenty of other places, too. It's a favorite paired with chocolate brown for brides who want a fun and modern palette, and aqua and hot pink are also make a pretty palette. Here lately we're even seeing aqua paired with red which makes for a lovely duo.

 YELLOW{Yellow Palettes}: Optimistic, cheery, and packed full of happy thoughts... Yellow is the kick your shoes off and dance kind of color. Lovely with colors like navy, latte, red, or even orange- Yellow has endless possibilities. But one thing is for sure- Yellow is 100 % fun! Perfect for Spring or Summer weddings. We're seeing this color pop up quite often here lately because of the fun factor it brings with it.

 CHAMPAGNE & IVORY{Champagne Palettes}: Refined and elegant, rich and conservative, champagne is a sophisticated color that has a slightly vintage feel. Sometimes with champagne, you will find a slight shimmer which evokes a certain elegance that is unmatched. The perfect compliment to more intense hues like red, and plum or even gold.

{Ivory Palettes:} Ivory is elegant, old-world and soft-spoken. Ivory speaks of hand-polished silver and ironed linen. There is something very charming & calming about Ivory. It's less harsh than white and can really evoke a certain old timey feel. A great alternative to white, ivory can work with almost any color.

LAVENDER{Lavender Palettes}: Soft, dainty and ladylike, this color often appears in Summer and Spring weddings. It's the perfect color to include in a garden setting. It's nice with colors like chartreuse, classic black or even crisp white. This color looks great in patterns like paisley and gingham.

 PALE PINK{Pale Pink Palettes}: The lighter shades of pink speak to romance, playfulness, and a sense of sweetness. Not to mention it's association with new love and all things pretty. Pale pink works beautifully in Spring or Summer weddings & looks gorgeous is garden & chapel weddings. Pale pink goes beautifully with champagne, light greens & grays. Pink is delicate, soft & beyond charming.
 CORAL
{Coral Palettes}: In weddings, this color really is unique. Sometimes taking on a Caribbean feel. Beautiful pairings like coral and copper or coral and blue are nice. Coral is vibrant and punchy & really works nicely in modern weddings. Coral palettes are beautiful in beach settings and any wedding by a body of water for that matter.

 HOT PINK
{Hot Pink Palettes}: Hot pink is bursting with energy. The perfect hue to incorporate into almost any season- Hot pink is a great color for beach weddings. Contemporary, fun & definitely modern, hot pink looks incredible with black, chocolate brown or slate gray. Pink is a fun loving color that also can be very romantic.

 PLUM {Plum Palettes}: Purple has strong, historical associations with royalty, especially in sacred contexts. But thanks to the fashion world, purple's taken on a whole new life, and becomes challenging and mysterious, glamorous, and ever-so-slightly chic. Especially when paired with other complex hues like charcoal or even gray. Perfect for Winter & Fall weddings.

 SILVER
{Silver Palettes}: Silver is upscale and elegant - its a color that speaks to all things antique. It makes a beautiful compliment to Winter weddings & it's metallic quality really makes it special.
 CHOCOLATE BROWN
{Chocolate Brown Palettes}: Chocolate brown is rich and rustic. The perfect alternative to black when it comes to rustic settings like farm weddings, or vineyard weddings. Brown paired with burnt orange, copper or even colors like pink or red really do create unique and beautiful palettes.
 BLACK
{Black Palettes}: Sophisticated, intense, & mysterious, black shows up when couples have strong opinions about design. Black can lend a clean, graphic look to the wedding, or can sometimes be a nice accent color. A good neutral for any wedding.



read more "The Meaning Behind Wedding Colors"

Dillema Colour la pulak

Tetiba macam nak tukar je colour theme sebab teringat yang nak buat majlis kat rumah yang banyak sangat pokok-pokok..tetiba rasa nak buat ala-ala garden style pulak..adeh!kalau nak garden perlulah warna hijau kan..so match ke dengan Red Ivory pilihan pertama aku tu?alamak!!macammana nie..for en.kekasih dia tetap dengan Silver Grey.how about me??ok jom bereksperiment..

red ivory

silver

+

grey

silver

colour-colour di atas adalah yang menjadi pilihan utama kami..tapi mcmmana nak matchkan dengan garden concept nanti??

alah..need help..please....

read more "Dillema Colour la pulak"

Saving Plan

Erm..berat juga la entri hari ini sebab nak cerita lak tentang saving plan yang aku and en.kekasih bincangkan.Mula nya plan kami nak majlis berlangsung pada bulan march 2012 sebab March kan tarikh special kami.Tapi lepas berbincang dengan ayah ibu,ayah nak majlis di buat dalam bulan raya atau lepas raya tahun depan.Kata ayah biarlah masa majlis adik-beradik lengkap..semua ada..sebabnya angah susah sikit nak cuti..Ermm..mula nya aku frust la juga..yelah..dah sangat teruja kot..heeee..tapi tak apa lah..asalkan semuanya berjalan seperti yang di rancang..insyallah..Tarikh masih belum official lagi..Tapi bagus juga ayah minta macam tue so boleh la aku dan kekasih menyimpan lebih,walaupun sekadar majlis pertunangan..So dari perbincangan dengan en.kekasih kami akan menyimpan

RM500 x 18 bulan majlis pertunangan

=
RM9000

cukup x?hahahahahahah
harapnya cukup la kan untuk buat segala yang aku dan en.kekasih ingin masa majlis kami nanti..kalau tak cukup ayah ibu top up kan ye..heeeeeee!!
read more "Saving Plan"

Checklist Update

Erm..update checklist.


CHECKLIST FOR 2012 MISSION


HANTARAN
NOY TO MIEZA
MIEZA TO NOY
¨ CINCIN
¨ CINCIN
¨ KAIN UNTUK NIKAH
¨ SIRIH JUNJUNG
¨ CAKE
¨ KAIN UNTUK NIKAH
¨ BUKU PANDUAN & MOTIVASI
¨ SAMPING & SONGKOK
¨ CHOCLATE & SWEETS
¨ BUKU PANDUAN & MOTIVASI
¨ BUAH-BUAHAN
¨ CUPCAKE
¨ TEPAK SIRIH
¨ CHOCLATE

¨ BUAH-BUAHAN

¨ SWEETS

OTHERS
¨ CANOPY

¨ CATERING
¨ CHOCOLATE
¨ MINI PELAMIN
¨ FRESH FLOWERS
¨ MAKE UP
¨ PHOTOGRAPHER
¨
¨
¨



heeee..banyak je lagi tak siap..tapi syukur sangat sebab cousin-cousin membantu..untuk chocolate hantaran aku order kat kak long wati..dia buat business chocolate..best sangat-sangat..plus..dia charge dengan special price..thank you so much kak long!Then for my make up already book,again..cousin jugak..kak ain.. dia pun sama macam  kak long wati charge me with special price..Ya Allah..alhamdullilah..tersangat la bersyukur..Sebenarnya dalam family aku ramai yang buat business melibatkan dunia perkahwinan ni.So lagi senangkan..Kata ibu biarlah apa-apa dengan family,at the same time aku promote business dorang..heeeee





read more "Checklist Update"

Monday, July 4, 2011

My Dream Dress

Erm..actually tak de la nak pakai dress nanti.tapi the idea and concept maybe curi sikit-sikit dari pictures ni..

love this..so lovely kan

sangat muslimah..en.kekasih suka sangat yang ni

heeeee...sweet je

again..muslimah..
wah!sangat la rambang mata..tolong pilihkan untuk saya...!heeee
read more "My Dream Dress"

Concept..concept..concept!

Walaupun hanya majlis pertunangan tapi di zaman sekarang ni bertunang pun kene ada concept.Awalnya aku pun tak la berapa suka..mahu segalanaya simple dan buat mengikut adat seadanya.Tapi hidup ni kenalah ikut aliran zaman asal tidak lupa segala adat.So dari perbincangan dengan En.kekasih,kami pilih garden concept..sebab rumah aku ada garden yang sangat banyak pokok2..hahaha..nenek yang punye!Ayah ibu pun setuju jugak..untuk entri kali ini aku mulakan dengan khemah makan dulu yes..maybe untuk khemah makan kami nak macam ni


cantik kan?tapi mungkin juga yang ini

atau mungkin juga yang ini

maybe gambar yang no 3 lagi sesuai..sebab laman rumah aku lebih kurang macam tue juga.heeee..alah!dah berkenan memang macam nie..heeee..apa-apa pun semuanya akan di bincangkan lagi.Kene jugak tanya cost-cost nak buat macam gambar-gambar di atas..Harap semua berjalan dengan lancar.



read more "Concept..concept..concept!"